dagindeling

Om 8 uur begint het dagprogramma. De kinderen kunnen ontbijten, er is een warme fruithap met gepureerde haver en appel. Voor de ouders die de kinderen komen brengen is er thee en koffie. De kinderen krijgen allemaal wollen slofjes aan en we kijken of ze warm genoeg zijn aangekleed voor wat we die dag gaan doen. Als het te fris is, trekken we ze eventueel wat extra kleertjes aan.

Om 9 uur is het tijd voor afscheid van de ouders. Irene opent de dag met de kinderen in de ochtendkring. Het ritueel is heel speciaal, we zitten rondom de centrale Jaartafel en branden een kaarsje, elk kind wordt welkom geheten en mag wat vertellen. Daarna gaan we uitbundig seizoensversjes en liedjes zeggen en zingen.

Dan is het tijd voor het vrije speelmoment. We zorgen dat ieder kind kan doen wat hij of zij op dat moment nodig heeft. Zo kunnen de allerkleinste een extra slaapje doen.  De wat oudere kinderen kunnen volop met speelgoed spelen, of zich creatief uiten, bijvoorbeeld met tekenen of kralen rijgen. Bij goed weer kan er in de tuin gespeeld worden waar uiteraard de konijnen begroet en geaaid mogen worden.

Rond 10.30 gaan we gezamenlijk aan tafel. We eten fruit, drinken vers sap op kamertemperatuur en genieten van ons zelfgebakken brood met een laagje appelstroop of tahin.

Rond 11.15 gaan we een tochtje maken, de kleintjes kunnen in de wagen en eventueel kan de bolderwagen mee. We maken  een flinke wandeling rondom fort Uijtermeer. Hondje Max gaat ook mee en zo komt ieder aan zijn of haar beweging. Voor de jongste kinderen zijn er ook mooie tuigjes, want veiligheid gaat boven alles. Bewegen in combinatie met het beleven van de natuur is iets wat we de kinderen heel graag meegeven.

Rond 12.15 gaan we aan tafel voor een warme maaltijd met seizoensgebonden gestoomde groente en daarbij wisselende granen zoals rijst en rogge. Toe is er yoghurt en eigengemaakte verse appelmoes of jam.

Na het eten leest Irene een mooi verhaal voor of ze vertelt een verhaal met beelden. Dan maakt iedereen zich klaar voor het rustuur.

Rond 13.00 begint het rustuur en brengen we de kleintjes naar bed. Tijdens het rustuur slapen de kleintjes in een aparte slaapruimte terwijl de oudere kinderen rusten in de huiskamer.  

Tussen 14 en 15 uur komen de oudere kinderen uit school. We vangen ze op met thee en brood, maar vooral ook met een luisterend oor. In goed overleg regelen we uiteraard hoe de kinderen uit school bij het Kleine Huis van Irene komen.

Rond 15 uur gaan we weer gezamenlijk aan tafel. Er staat drinken klaar en de kinderen krijgen warme haver met melk. Gelijk daarna maken we samen een nieuw deeg klaar voor het brood dat we gaan bakken.

Rond 16 uur gaan we er nog een keer op uit, bij minder goed weer doen we een activiteit zoals schilderen, boetseren, koken, bakken of knutselen.

Het kan zijn dat er kinderen al om 17 uur opgehaald worden.

We maken weer een gezamenlijke kring en de ouders  ook welkom om zich hierbij aan te sluiten. In de kring zeggen we elkaar vast gedag en zingen we liedjes voor het vallen van de avond. Ook de seizoensliedjes en versjes komen weer voorbij.

Daarna koken we de avondmaaltijd en mogen de kinderen meehelpen of zelf spelen.

 

 

 

jp

joomla posities

joomla positions